Questions & Answers about CBI Academy Ghaziabad

 Questions & Answers about CBI Academy Ghaziabad

Questions & Answers about CBI Academy Ghaziabad


1. Which Year CBI Training Academy started functioning?

Ans.10th January, 1996

2. Which Prime Minister of India inaugurated CBI Training Academy?

Ans. Shri P. V. Narasimha Rao,Former Prime Minister of India

3. Prior to establishment of CBI Academy, which Training Centre conducted training programmes of CBI?

Ans. LokNayakBhawan, New Delhi.

4. Which year CBI Academy awarded with the ISO 9001:2008 Certification?

Ans. March 2010

5. Who can be trained at CBI Academy?

Ans.

  • CBI Officers
  • Any Serving Police Officer (Sub-Inspector & above)
  • Any Serving Law Officer
  • SAARC Countries Police Officers

6. Vigilance Officers of the PSUs, Banks and other Government Agencies ?

Ans. Any person specially sponsored by the Govt. of India

7. What is the honorarium paid to the faculties of CBI Academy?

Ans.

  • To the Private Person / Retired Government Servant: Rs 2,000/- per period
  • To the Serving Government Servant: Rs 1000/- per period

8. What is full form ofthe CHCIT centre? 

Ans. Cyber & Hi-Tech Crime Investigation & Training Centre

9. Which year CHCITcentre hasestablished at CBI Academy, Ghaziabad? 

Ans. June, 2010

10. What is the area of CBI Academy in Acres?

Ans.It is spread over 26.5 acres of lush green fields with covered area consisting of the Administrative, Academic, Hostel and Residential Blocks.

11. As per Organisation structure, who is the head of the CBI Academy?

Ans. Director (rank of DIG)

12.  What is the name of CBI Academy official website?

Ans. www.cbiacademy.gov.in

 13. When was the CBI Academy official website created?

Ans. 19.06.2006

14. What is the name of the Officers' Hostel Block?

Ans. Qurban Ali Block

15.  How much rooms are available in the Officers' Hostel?

Ans. having 60 rooms

16. What is the name of the Trainees' Hostel Block?

Ans. DP Kohli Block

17. How much rooms are available in the Trainees' Hostel?

Ans. 100 rooms

 18. What is the full form of (FATS)?

Ans. Fire Arms Training Simulator

19. Which year the National Police Museum is established in CBI Academy? 

Ans. 29 November 2003

 20. From which year, Central Police Canteen in CBI Academy started in operation ?

Ans. April 2011

 21. Who is the founding director of the CBI?

Ans. Shri D. P. Kohli, IPS, Former Director CBI

22. The Central Bureau of Investigation traces its origin to the Special Police Establishment (SPE) which year SPE was set up?

Ans. 1941

 23. Which year the Delhi Special Police Establishment Act was come into force?

Ans. 1946.

24. Which year the Central Bureau of Investigation (CBI) is come into existence, through a Home Ministry resolution?

Ans.01.04.1963.

25.  The CBI's training infrastructure has further been expanded with the establishment of three Regional Training Centres (RTC). What are the locations of the Regional Training Centres (RTC)?

Ans. Kolkata, Chennai & Mumbai.

 26. CBI Bulletin publishes….

Ans. Quarterly

 27. Who had got first Indian Police Medal for meritorious service in CBI Training academy?

Ans. Shri Abhay, IPS, DIG on 26.01.2002

 28. Who had got first President Police Medal for distinguished service in CBI Training Academy?

Ans. Shri R.K. choubey, SP on 26.01.2009

29. Which police officer currently working in CBI Academy has been given the Indian Police Medal for meritorious service and President Police Medal for distinguished service?

Ans. Shri J.S. Emmanuel, ADDL. SP

30. When and who did inaugurate the Main conference hall in CBI Training academy?

Ans. Shri U.S. Mishra, IPS inaugurated on 17.08.2005.

31. When and who did inaugurate the MAC & Linux Forensic Lab in CBI Training academy?

Ans. Shri Anil Sinha, IPS inaugurated on 01.May 2015.

 32. When and who did inaugurate the Cafeteria Canteen in CBI Training Academy?

Ans. Shri Alok Kumar verma, IPS, former Director CBI inaugurated on 27 July 2018.

33. When and who did inaugurate the Printing Press in CBI Training academy?

Ans. Shri Ranjit Sinha, IPS, Former Director CBI inaugurated on 12 June 2014.

34. When and who did inaugurate the Seminar Hall in CBI Training academy?

Ans. Shri Rishi Kumar Shukla, IPS, Director CBI inaugurated on 28.09.2020.

35. When and who did inaugurate the Incubation centre in CBI Training academy?

Ans. Shri Rishi Kumar Shukla, IPS, Director CBI inaugurated on 14 June 2019.

36. When and who did inaugurate the Officers Hostel & Trainees Hostel in CBI Training academy?

Ans. Shri R.K. Raghvan, Former Director CBI inaugurated on 10 January 2000.

37.  When and who did inaugurate the Sports Complex in CBI Training academy?

Ans. Shri Alok Kumar verma, IPS, former Director CBI inaugurated on 27 July 2018.

38.  When and who did inaugurate the Swimming Pool in CBI Training academy?

Ans. Shri AmarPratap, IPS inaugurated on 28 November 2012.

39. Chidren under which age must be accompanied by their father or mother and parents would be responsible for them?

Ans.Under 8 years

40. When and who did inaugurate the CPC Canteen & Paramedic Room?

Ans. Smt. ShefaliVerma, Former President CBI Family Welfare inaugurated on 27 July 2018.

 41. When and who did inaugurate the Synthetic Track in CBI Training academy?

Ans. Shri Amar Pratap, IPS, former Director CBI inaugurated on 28 November 2012.

42.  When and who did inaugurate the RASOI or Mess in CBI Training academy?

Ans. Shri U.S. Mishra, IPS, Former Director CBI inaugurated on 17 August 2005.

43. When and who did inaugurate the Officers Hostel Director’s lounge in CBI Training academy?

 Ans. Smt. Neelam Shukla, President CBI Family Welfare Association inaugurated on 14 June 2019.

 44. How much residential quarters are available in CBI Training Academy Campus?

Ans. 42

45. How much type-II quarters are available in CBI Training Academy Campus?

Ans. 22

46. How much type-III quarters are available in CBI Training Academy Campus?

Ans. 14

47. How much type-IV quarters are available in CBI Training Academy Campus?

Ans. 04

48. How much type-I quarters are available in CBI Training Academy Campus?

Ans. 02

49. In which direction is the main gate of CBI Academy located?

Ans. West

50. When & Who was the foundation stone of the CBI Academy laid?

Ans. 29.10.1992, Mrs. Margaret Alva.

Post a comment

0 Comments